Pas godt på kroppen når du sidder ved computeren hele dagen - 6 gode råd

En stor del af os har jobs, der hver dag kræver mange timer foran en computerskærm. Da vores kroppe er skabt til bevægelse, kan stillesiddende arbejde i fastlåste stillinger være enormt hårdt for os. Det er svært at ændre på, at meget af nutidens arbejdsliv er skærmbaseret, men heldigvis kan du selv gøre meget for din krops sundhed, når du sidder på kontoret.

Får du ømme muskler og led ved skrivebordet, så kommer her 6 gode råd til, hvordan du kan tage hånd om og forebygge smerterne.

Tag pauser og bevæg dig

Har du siddet en hel dag og udført administrative opgaver, udviklet software eller noget tredje ved computeren, så har du højst sandsynligt oplevet spændte muskler. En lang dag i de samme statiske arbejdsstillinger slider nemlig på kroppen. Faktisk har vores krop ikke godt af at være i en tilstand af dvale i særlig lang tid af gangen - det får nemlig en negativ indvirkning på vores sundhed. Kroppen kræver i stedet bevægelse for at fungere optimalt.

Et af de vigtigste nøgleord, du bør huske på, når du er på arbejde, er variation. Har du siddet ned i mange timer, så arbejd oprejst i stedet. Sørg for at tage pauser fra skrivebordet og at bevæge dig jævnligt, hent f.eks. en kop kaffe eller gå lidt rundt på gangene eller udenfor. Selv helt små pauser kan gøre underværker.

Tid væk fra skærmen er desuden godt for din hjerne og øger din koncentration og dit fokus, så du mere effektivt får noget fra hånden, når du genoptager arbejdet.

Dit skrivebord skal passe til dig

Du tilbringer rigtig mange af dine vågne timer på jobbet, og derfor skal din kontorarbejdsplads være tilpasset dig og din krop. Et skrivebord, der kan indstilles i højden efter individuelle behov, er en nødvendighed for din trivsel.

Jævnligt skift af arbejdsstilling øger blodcirkulationen i din krop, da du bruger dine muskler mere, og det anses samtidig som en af de bedste måder at undgå problemer med ben, nakke og ryg på. At veksle mellem at sidde og at stå er derfor ekstremt gavnligt for din sundhed.

Du kan ikke kræve et hæve-sænkebord af din arbejdsplads, hvis det kun er dig, der bruger det, men tag alligevel gerne en snak med din arbejdsgiver. Hun eller han er helt sikkert lydhør overfor dine tanker.

Massér ømme muskler med en massagebold

Trætte muskler og spændingshovedpiner er ofte en konsekvens af stillesiddende arbejde, og mange oplever især at nakke, skuldre og lænd bliver ømme. Har du en værkende krop efter endt arbejdsdag, kan det være en god idé at give dig selv en massage med en massagebold.

Massageboldens dupper masserer og løsner op i spændte muskler, og du kan få boldene i forskellige størrelser afhængigt af, hvilken muskelgruppe du ønsker at massere. En større bold kan generelt massere de større muskelgrupper som f.eks. ryggen, men det kan være nemmere at kontrollere end mindre bold, hvis du har spændingspunkter, der skal rammes mere præcist.

Prøv dig frem og se, hvad der virker bedst for dig.

Små øvelser gør en stor forskel

Øvelser og udstræk er en vigtig del af en lang arbejdsdag, men du behøver ikke at kaste dig ud i krævende træning for at mærke en forskel. Selv små, men jævnlige bevægelser og øvelser gavner ømme muskler.

Faktisk er blot få minutters daglig træning med elastikker rigtig godt for smerter i nakke og skuldre samt forebyggelsen af dem. Det er altså ikke meget, der skal til i hverdagen af fysisk aktivitet, før din krop vil mærke en positiv forskel.

Beskyt dine øjne med bluelight briller

Døjer du med tørre øjne, hovedpine eller søvnbesvær efter en lang dag foran computeren? Det skyldes i mange af tilfældene det unaturlige blå lys, som vores elektroniske skærme udsender. Vi har brug for det naturlige blå lys, der kommer fra solen, men lyset fra skærmene medfører en lang række gener.

Et godt råd til at forhindre og forebygge disse gener er at bruge skærmbriller med bluelight-filter. Dette filter holder det skadelige blå lys ude, så dine øjne skånes for det. Dertil kan brillerne øge din energi og produktivitet, minimere risikoen for hovedpine samt hjælpe dig med at falde hurtigere til ro om aftenen. Du behøver ikke at bruge briller i forvejen for at anvende skærmbriller. De fås nemlig både med og uden styrke.

Et andet godt råd til dig, der får skærmtrætte øjne, er jævnligt at flytte dit blik til en genstand langt væk. At fokuserer på noget tæt på er langt mere anstrengende for dit syn end at fokusere på noget på en længere afstand. Kig f.eks. ud ad vinduet eller på et punkt et stykke fra dit skrivebord og lade dine øjne få en pause.

Vigtigt med et godt lys og en god indretning

Selvom du så vidt muligt bør undgå det blå lys, skal du have masser af naturligt lys, når du arbejder. Sidder du i dårlig belysning, anstrenger du øjnene, hvilket kan føre til hovedpine og koncentrationsbesvær.

Det bedste for dig er at arbejde med siden til et vindue. Hvis du sidder med ryggen til, vil lyset kaste forstyrrende reflekser i computerskærmen. Sidder du derimod med ansigtet vendt mod vinduet, øges kontrasten mellem skærmbilledet og vindueslyset alt for meget. Begge siddestillinger gør, at du bliver nødt til at knibe øjnene sammen, og det er meget belastende for dem.

Dertil skal der også være mulighed for afskærmning af sollys, f.eks. i form af gardiner eller persienner.

I vintermånederne, hvor eftermiddagstimerne hurtigt bliver mørke, kan naturligt lysindfald være en udfordring på arbejdspladsen. Derfor er gode lofts- og skrivebordslamper også en nødvendighed for din krops velvære.

Den generelle indretning af din arbejdsplads er desuden heller ikke ligegyldig. Som sagt er naturligt lys ganske vigtigt, men udsigt, kunst, farver, dejlige møbler, grønne planter og andre hyggelige detaljer har ligeledes meget at skulle have sagt, når det gælder en god arbejdstrivsel.

Menu
Top