Døjer du med smerter i hverdagen? Her er 4 ting du kan prøve for at lindre

Nakkesmerter, ondt i ryggen og stive muskler og led er almindelige problemer, som rigtig mange danskere døjer med, og det kan være en enorm belastning i hverdagen. Heldigvis er det i de fleste tilfælde dog blot tegn på mindre tilstande, der kan afhjælpes med forskellige præparater og ændrede arbejdsstillinger. Hvis du oplever smerter i hverdagen, så får du i artiklen her 4 ting, du kan prøve for at lindre dem.

Massér dine muskler med en massagebold

Massagebolde er gode til mange forskellige formål. Har du smerter og ømme muskler, kan brugen af en massagebold give den lindring, du har brug for. Når du vælger en massagebold, er der nogle ting, du skal tage stilling til, såsom boldens mål og hårdheder. Man kan generelt sige, at større massagebolde rammer et større område, mens en mindre bold er god til målrettet behandling af specifikke muskler. Dertil giver en hårdere bold en dybere og mere intens massage, hvorimod en blød bold er mere skånsom for krop og væv.

Har du brug for at lindre rygsmerter, kan du med fordel benytte en større bold på 12 cm. Dertil er en hård massagebold ofte rigtig god til ryggen, da den kan massere i dybden og på den måde komme godt ned i muskler og bindevæv. Har du derimod sensitivt væv, er en blød bold mere velegnet. Herudover kan en dobbelt massagebold give gode resultater omkring rygsøjlen.

Til fødderne er en lille og solid massagebold en rigtig god løsning. Går og står du meget i løbet af dagen, eller holder du af at løbe en lang tur, vil du efter brug af en lille massagebold opleve lindring af ømme fødder.

Du kan også bruge en massagebold til at opvarme musklerne inden træning og hermed forebygge muskelsmerter.

Behandling med smerteplastre

En anden løsning på muskelsmerter kan være brugen af plastre der hjælper mod smerter, også kendt som smerteplastre. Disse plastre består af en blanding af biomineraler såsom forskellige jordarter og krystaller. Mineralerne bliver opvarmet til 1637 grader celcius, hvorefter de køles ned og inkorporeres i smerteplastrene. 

Plastrene virker på smerter ved at reflektere kroppens infrarøde bølger tilbage til kroppen i helt op til 9 centimeters dybde. Man kan sige, at de fungerer som et spejl, når de sættes i kontakt med huden, hvilket betyder, at de hjælper din krop med at reparere sig selv på celleniveau. 

Nogle af virkningerne ved smerteplastre er udrensning af affaldsstoffer, dæmpning af inflammation, øget blodomløb og naturligvis en smertelindrende effekt. De er derfor meget velegnede, hvis du døjer med ømme muskler og led, som f.eks. nakkesmerter, rygsmerter og ondt i lænden. Folk med forskellige former for gigt, har også stor glæde af smerteplastre. 

Et smerteplaster virker i op til 120 timer, dvs. at et plaster er effektiv i ca. fem døgn. Du behøver ikke at bekymre dig om, at plastret falder af. Det er nemlig modstandsdygtigt overfor fugt, sved og varme og har en meget stærk klæbeevne.

Dermed er du sikret, at det sidder rigtig godt fast på huden. Det gør smerteplastrene meget velegnede til brug under træning og sport. Dog vil effekten begynde at aftage, hvis det gentagne gange udsættes for vand. Derfor kan man opleve, at plastret er mindre effektivt ved intens træning og mere effektivt i længere tid under hverdagens aktiviteter. 

Der er ingen bivirkninger ved brugen af smerteplastre, ligesom der heller ikke er risiko for termisk chok, også kaldet varmechok. Plastrene fås bl.a. i specialdesigns til nakke, skulder, lænd, albue og knæ for at give den største smertelindring. Derudover kan du købe små plastre til at lindre mindre områder med smerte samt større plastre til læg, skinneben, lår, hofter og bryst.

Varmebehandling med infrarød lampe

Endnu en mulighed for smertelindring er varmebehandling med en infrarød lampe. Varmen fra den infrarøde lampe lindrer og understøtter din krops evne til at hele sig selv, ligesom det ses med smerteplastre. Ømme og spændte muskler og stive led har super godt af denne meget dybdegående og samtidig skånsomme behandling.

De stråler, en infrarød lampe udsender, kan sammenlignes med ståler fra solen. Den store forskel ligger dog i, at du helt undgår farlig UV-stråling ved brug af infrarødt lys. Varme føles godt for kroppen og er noget, mange forbinder med tryghed og velbehag. Infrarøde stråler kan dermed hjælpe dig med at slappe af.

Samtidig kan infrarøde lamper øge dit stofskifte og din blodcirkulation. På den måde kan affaldsstoffer nemmere transporteres ud af kroppen og bidrage til, at iltet blod hurtigt når frem til de smertefulde steder på kroppen, der har behov for lindring. Det gør infrarøde lamper meget effektive til muskel- og ledsmerter.  

Undgå gentagne bevægelser

Hvis du døjer med langvarige muskelsmerter i skuldre, nakke, ryg eller håndled, kan det være et resultat af forkerte arbejdsstillinger, der har en belastende virkning på musklerne. Det kan f.eks. dreje sig om arbejde ved en computerskærm, fastlåste arbejdsstillinger og stillesiddende arbejde, gentagne og hurtige løft med armene og tunge løft med håndleddet.

Disse arbejdsstillinger og bevægelser er hårde for kroppen og giver belastninger. Derfor er det vigtigt, at du så vidt muligt undgår at lave de samme bevægelser, hårde løft eller vrid hver dag, samt at du sørger for at skifte arbejdsstilling, så du mindsker gentagne bevægelser. Hvis du sidder meget ned i løbet af en dag, er det vigtigt at tage små gåture mindst hver anden time, så du får strukket benene og øger blodcirkulationen.  

En anden god løsning, der kan være med til at ændre dine normale arbejdsstillinger er en ergonomisk stol, som støtter kroppen på den rigtige måde og hjælper dig med at sidde korrekt. Selvom en ergonomisk stol er relativt dyr, er det en enormt god investering for din krop og din sundhed, hvilket du helt sikkert ikke vil fortryde.


 

Menu
Top